ДОМАШНА ТОРТА „ДОБУШ“ на мама

Здравейте, празнуващи готвачи!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня! 😀

По традиция, следвана упорито в последните ми публикации, продължавам с прякото излъчване от кухнята на моята прекрасна мама Ники.

До момента, приготвихме заедно следните неща:

Сега е ред отново на нещо сладко. Както съм ви казвал вече десетки пъти, майка ми е умопомрачително добър кулинар и има рецепти, които ме зашеметяват. Днешното предложение е точно такова. Това е супер любимата ми:

ДОМАШНА ТОРТА „ДОБУШ“ на мама

Тръгвам по ред на номерата! Необходимите продукти, съпроводени с някакви приблизителни равностойности, са:

ЗА БЛАТОВЕТЕ
ПРОДУКТПРИБЛИЗИТЕЛНА СТОЙНОСТ
3 бр. ЯЙЦА0.63 лв.
10 с.л. ЗАХАР0.25 лв.
2 пак. АМОНЯЧНА СОДА0.21 лв.
3 с.л. ГОРЕЩА ВОДА0.01 лв.
3 с.л. ОЛИО0.15 лв.
3-4 ч.ч. БРАШНО (колкото е нужно, де)0.20 лв.
Общо:1.45 лв.
  
ЗА СИРОПА
ПРОДУКТПРИБЛИЗИТЕЛНА СТОЙНОСТ
ВОДА0.01 лв.
3-4 пак. ВАНИЛИЯ0.10 лв.
1-2 ч.ч. ЗАХАР0.25 лв.
Общо:0.36 лв.
  
ЗА КРЕМА
ПРОДУКТПРИБЛИЗИТЕЛНА СТОЙНОСТ
5 бр. ЯЙЦА1.10 лв.
1.5 л. ПРЯСНО МЛЯКО2.10 лв.
2-3 пак. ВАНИЛИЯ0.10 лв.
100-150 г. МАСЛО1.30 лв.
7 с.л. БРАШНО0.15 лв.
1 1/2 ч.ч. ЗАХАР0.31 лв.
Общо:5.06 лв.

Започваме набързо, че няма време:

БЛАТОВЕТЕ:

Разбиваме яйцата със захарта. Отделно от тях, загасяме амонячната сода в 3 с.л. вода. Задължително е водата да е гореща! Вряща, буквално! След това, смесваме всички тези неща и приготвяме меко тесто, като добавяме и брашно.

Когато тестото е готово, разделяме на 4 топчета, разточваме го и формата на тавата и печем до готовност. Оставяме блатовете да изстинат.

КРЕМЧЕТО:

 На котлона слагаме ¾ от млякото, заедно със захарта и маслото, за да се загреят, докато започне течността да ври. Отделно от тях, разбъркваме яйцата, брашното, ванилията и останалото мляко. Когато сместа на котлона заври, на тънка струйка, добавяме студената смес към вече горещата 😀 Бъркаме упорито до момента, в който кремът придобие гъстичък и много вкусен вид. Може да се добавят и кокосови стърготини.

СИРОПЧЕТО:

В тенджерка слагаме водата, ванилията и захарта. Оставяме ги да врат няколко минути. Можем да добавим и аромат на ром… или някакво друго безумие, което си обичаме.

ЗА ДА СТАНЕ ТОРТА:

Поставяме блата. Сиропираме го със сиропа. След това покриваме обилно с крема. Добре е това действие да се случва в тава, за да може преспокойно и необезпокояване кремът да си се стича встрани от блатовете. Това упражнения го повтаряме няколко пъти, докато свършат блатовете. Завършваме с крем. Накрая, украсяваме по свое усмотрение – с орехи, настърган шоколад, шоколадови пръчици, натъргани бисквити… Кой каквото иска и има 🙂

TortaDobush

Е, това е! След цялата тази галимация и няколко часа упорит труд, в крайна сметка нашата торта изглежда по следния, потресаващо готин начин:

20151226_180029

…не мога, просто! Пак ще хапна!

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро и неговата мама – НИКИ! 🙂

One thought on “ДОМАШНА ТОРТА „ДОБУШ“ на мама

Вашият коментар

Share This