МЕДЕНКИТЕ на мама

Честито Рождество Христово, празнуващи хора!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня! 😀

На връх Коледа (днес е 25.12.2015 г.), реших, ако ми остане време, разбира се, да споделя с вас 1-2 от сладките, които направихме с моята прекрасна мама – Ники. Вече 100-на пъти ви обяснявам колко очарователен кулинар е тя, днес продължавам в дълбочина със същата традиция. Като казах „традиция“, една от, меко казано, задължителните традиционни съставки на нашите празнични трапези (…които са такива няколко поредни дни) са любимите ми меденки. Винаги съм се чудил как е възможно мама стотици години да ги прави толкова вкусни и безпогрешно еднакви на вкус… И току-що разбрах – тайната е в стария, близо 20-годишен тефтер, който току-що открих 😀 И именно от него ще ви пресъздам рецептата за

МЕДЕНКИТЕ на мама

 

Убеден съм, че почти всички вие сте приготвяли меденки поне 40 пъти в живота си, но това никак не ми пречи да ви покажа варианта на мама 🙂

Без да изпадам в излишни подробности, директно се мятам към това сладко очарование.  Както винаги, ще стартирам изложението си със списъка с необходими продукти и приблизителните им левови равностойности.

ПРОДУКТПРИБЛИЗИТЕЛНА СТОЙНОСТ
2 бр. ЯЙЦА0.42 лв.
1 1/2 ч.ч. ЗАХАР0.32 лв.
КАНЕЛА0.01 лв.
1 каф. ч. МЕД0.21 лв.
1 ч.ч. ОЛИО0.32 лв.
1 ч.л. СОДА0.01 лв.
БРАШНО 2-3 ч.ч. – колкото поеме0.15 лв.
1 с.л. МАРГАРИН/МАСЛО0.12 лв.
200 г. МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ0.60 лв.
Общо:2.16лв.

 

Начинът на приготвяне е супер! СУПЕР, прекарано през призмата на моята шантава глава, означава: на пръв поглед лесно, вкусно и готино!

Замесваме тесто, като разбъркваме яйцата, захарта, канелата, меда, олиото, содата и брашното. Оформяме хубаво, медено и много ароматно тесто. От него правим малки топчета, които поставяме върху хартия за печене в тава… И печем на 180 градуса до готовност.

Освен топчета, можем да си направим и други формички, каквито са част от нашите меденки. В този случай, от готовото тесто разточваме средно дебел лист – половин см., и с помощта на фигурални резачи, правим колкото меденки искаме. След това ги печем по същия начин.

След като меденките са вече добре изпечени, ги оставяме на хладно, докато изстинат.

Блендираме (пасираме) сливовото сладко (мармалад), заедно с маргарина/маслото. Получава се жесток крем за слепване на нашите меденки. И правим именно това.

20151225_112429

Ние слепихме само фигуралните меденки: 

20151225_113703

С топченцата си поиграхме повече.

Издълбаваме внимателно гнездо във вътрешността на готовите медени топчета. Никак не е трудно, само че е доста играчка. Когато сме готови с всички, прибавяме получените трохи от тази дейност към мармалада с маслото и отново блендираме. Така ще получим страхотна плънка за нашите меденки. След това, запълваме дупчиците с плънка и ги слепваме:

20151225_121302

Оставяме готовите сладки в торбичка за няколко часа, докато се отпуснат и омекнат… И сме готови! Вкусът е гарантиран. Удоволствието – двойно! Мускулната треска – също 😀

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро и неговата мама – НИКИ! 🙂

5 thoughts on “МЕДЕНКИТЕ на мама

  1. Pingback: Fork and Spoon

Вашият коментар

Share This