СУПА ОТ ПИЛЕШКИ ВОДЕНИЧКИ на мама

Здравейте,  кулинарни манияци!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня! 🙂

По-рано през деня, докато си щъках из кварталния супермаркет и си събирах продукти за АРМЕНСКИТЕ СЛАДКИ, които вече вероятно сте видяли, се сетих за една статия, в която пишеше, че българите сме били на първо място в Европейския съюз, по отношение консумацията на карантия. Че даже и ни обвиняваха за това. Живи и здрави, аз пък си обичам, именно затова звъннах на МАМА НИКИ и я питах просто: Имаш ли две минути? Кажи ми как правиш:

СУПА ОТ ПИЛЕШКИ ВОДЕНИЧКИ на мама

 

Мама, разбира се, веднага се активизира и ми нареди списъка с необходими продукти:

ПРОДУКТПРИБЛИЗИТЕЛНА СТОЙНОСТ
500 г. ПИЛЕШКИ ВОДЕНИЧКИ1.80 лв.
1 глава ЛУК0.10 лв.
100 г. ЗЕЛЕНЧУКОВ МИКС (моят е замразен)0.15 лв.
1/2 МОРКОВ0.11 лв.
10 мл. ОЛИО0.05 лв.
СОЛ0.01 лв.
ЧЕРЕН ПИПЕР0.01 лв.
1 с.л. БРАШНО0.06 лв.
300 г. КИСЕЛО МЛЯКО0.56 лв.
МИКС ОТ СУШЕНИ ПОДПРАВКИ0.13 лв.
1 бр. ЯЙЦЕ0.21 лв.
малко ОРИЗ0.12 лв.
малко ФИДЕ0.13 лв.
малко ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА (гранули)0.03 лв.
ЛЮТИВ ЧЕРВЕН ПИПЕР0.02 лв.
МАГДАНОЗ0.09 лв.
Общо:3.58 лв.

Е, това не беше точно нейният списък, защото малко го разнообразих.

Начинът на приготвяне не е нищо особено. Дори напротив – доста очакван и логичен.

Измиваме старателно воденичките, като отстраняваме от тях всичко онова, което не бихме искали да ядем. След това ги варим, докато се сварят. Така написано, изглежда доста бързо, но цялото това нещо ми отне около час и 10 минути 😀

В същия бульон слагаме предварително нарязани на дребно лук и морков, заедно с малко зеленчуци за супа от замразения зеленчуков микс. Добавяме малко олио и оставяме 10-на минути на котлона.

Когато зеленчуците омекнат, добавяме 1-2 с.л. ориз, а 10-на минути по-късно – и малко фиде. (ОБИЧАМ КОМБИНАЦИЯТА НА ТЕЗИ ДВЕ НЕЩА).

Оставяме на котлона още 5-6 минути.

Сега е време да приготвим застройка. На котлона слагаме друг съд, а в него – киселото мляко и брашното. Бъркаме здраво, за да не стане на бучки. Добавяме яйцето. Пак бъркаме. След това и малко сол. Пак бъркаме. След това – много, много малко лимонена киселина, магданоз и лютив червен пипер. Вметка: аз предпочитам всякаквите пресни треви – копър, магданоз и т.н., да са едро нарязани. Заради това половината ми супи приличат на манджа с букет от цверски магазин на кооперативния пазар 😀

Когато застройката е готова (т.е. започне да „избухва“, а не да ври!!!), отливаме по малко и на тънка струя от супата, докато прехвърлим долу-горе 1/3 от нея.

supa

За финал, изсипваме така готовата застройка към основната тенджера и оставяме за още няколко минути на котлона. Подправяме с още нещо, ако ни дойде такова на акъла.

Е, това е!

Финалният ефект е покъртително добър:

20151213_180600

Аз ви оставям, защото отивам да ям!

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂

5 thoughts on “СУПА ОТ ПИЛЕШКИ ВОДЕНИЧКИ на мама

  1. Pingback: Fork and Spoon

Вашият коментар

Share This