ПИТА СЛЪНЦЕ – почти по традиция!

Здравейте, приятели!

Аз съм Сиска! Днес, заемайки отредената ми роля на Големия черпак в голямата кухня, ще се опитам да провокирам вашия интерес и съответното изцапване на кухнята, с нещо традиционно, за чевръсти хора 😀

Съобразявам се напълно с това, че времето вече се променя и слънчевите дни стават все по-малко и значително по-малко слънчеви от онези във вече отминалото лято… Това беше страшна прелюдия! 😀

Това, което заедно – не много бързо, но относително лесно чевръсто, ще врътнем, е любимата на десетки поколения:

ПИТА СЛЪНЦЕ – почти по традиция!

 

Това е рецепта, която правя доста често напоследък. В интернет има много варианти за тази прекрасна погача, но аз искам да узнаете и моята, която е наистина много, много сполучлива. Пак ще повторя! МНОГО СПОЛУЧЛИВА!

Ето я и нея:

Необходими продукти:

  • 1/2 л. прясно мляко;
  • 1 мая;
  • 2 яйца;
  • 1 с.л. захар;
  • 1 с.л. оцет;
  • 1 с.л. олио;
  • 1 равна ч.л. сол;
  • брашно – колкото поеме (около 1 кг.);
  • 125 г. масло;
  • семенца за поръсване.

Начин на приготвяне:

Затопляме прясното мляко и в половината от него разтваряме маята. Слагаме захарта, поръсваме с 2 с.л. брашно и оставяме на страна да втаса за 10-15 минути. В купата за месене чупим двете яйца, като отделяме единия жълък за последващо намазване. Разбъркваме ги с вилица или тел и при прибавяме прясното мляко, оцета, олиото, солта и накрая прибавяме вече втасалата мая. Прибавяме постепенно брашно, като замесваме меко и еластично тесто. Преди да го оставим да втаса, тестото трябва да се блъсне 50-60 пъти по масата, за да се отпусне и да стане още по-еластично. Готварски фитнес, дето се вика 😀

Поставяме тестото в намазнена купа и оставяме за час-час и половина да втаса (трябва да го наблюдаваме, тъй като, ако е топло помещението, може да втаса и за по-кратко време).

Докато тестото втасва, разтопяваме на котлона маслото.

Когато тестото е вече добре втасало, го разделяме на 3 топки с еднаква големина и още една – по-малка, която служи за център на питата. От по-големите топки, разточваме три кори с дебелина около 1/2 см. Точенето става с брашно, не с олио. След като ги разточим, ги налагаме една върху друга, като помежду им намазваме с предварително разтопеното масло. Последната, трета кора, също се намазва. В тава се поставя добре оформено топче от малката топка тесто, която отделихме по-рано. Готовата кора се нарязва на осем триъгълника и всеки един се навива на кифличка, след което се помества около основата на питката. След като я наредим, оставяме да втаса за около 30-40 минути, като през това време включваме фурната на 200 градуса, за да загрее.

След като питата е вече втасала, се намазва с отделения жълтък, към който прибавяме 1 с.л. олио. Накрая поръсваме със семена (по желание) и мятаме да печем.

Когато питата се позачерви отгоре, фурната се намалява до 180 градуса и се следи с дървен шиш центърът на питката, тъй като това е най-високата част.

По желание, можете да направите питката тематична. С помощта на сладкарски боички, можете да оцветите една малка част от тестото или да замесите такова само от вода и брашно, както направих аз. Оформяте фигури и ги изпичате отделно, а след това сглобявате.

Ако искате да получите релеф отгоре, можете да изпечете заедно с питката.

   

Сигурна съм, че ще ви хареса, така че – опитайте! 🙂

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

One thought on “ПИТА СЛЪНЦЕ – почти по традиция!

Вашият коментар

Share This