3в1: СОС’о’КЮФТ’о’ГЪБ

Здравейте, кулинарни любители!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня и предстои да ви опиша със Сиска – Големият черпак, какво приготвихме снощи за вечеря.

Всъщност, по мое мнение, това ястие трябваше да се получи по различен начин, но се удивих колко готино стана с този алтернативен (поне за мен) подход.

Този път ще се опитам точно да калкулирам колко пари ни излезе то. Така че вие можете да си направите сметка колко добра идея е да изненадате своите домашни и преходящи консуматори. 😀

Това, което направихме снощи, е кюфтенца с гъбен сос… Но не точно по стандартния начин. И, тъй като вече знаете какво ще ви представя, с ваше позволение, ще си предоставя лукса да кръстя рецептата:

3в1: СОС’о’КЮФТ’о’ГЪБ

…Има нещо сбъркано в мен! Ако някой психиатър чете това психично описание, нека се свърже спешно с мен. ИМАМ НУЖДА ОТ ПОМОЩ! 😀

Така, да се върна на темата! 😀

Необходимите продукти за нашия СОС’о’КЮФТ’о’ГЪБ, се побират идеално в следния списък:

ПРОДУКТОРИЕНТИРОВЪЧНА ЦЕНА
750 г. някаква КАЙМА3.50 лв.
3-4 филийки ХЛЯБ0.28 лв.
1 главичка ЛУК0.10 лв.
500 г. ГЪБИ2.95 лв.
50 мл. ОЛИО0.15 лв.
150-200 г. БРАШНО0.30 лв.
СОЛ0.01 лв.
ЧЕРЕН ПИПЕР0.01 лв.
ЧЕРВЕН ПИПЕР0.01 лв.
1 бр. ЯЙЦЕ0.20 лв.
ЧУБРИЦА0.01 лв.
1 бр. ЛИМОН0.20 лв.
ВОДА0.00 лв.
Общо:7.72 лв.

Начинът на приготвяне

е доста лесен и бърз. Няма и час… И ядете 🙂

За кюфтетата: Мокрим хляба с вода, изстискваме и го слагаме при каймата. Добавяме сол, черен пипер, червен пипер, яйцето, настърган лук, чубрица и малко олио. Замесваме суровата месна смес. Оформяме мънички кюфтета и мятаме във фурната, за да се изпекат.

20151127_195046

За гъбите: Докато кюфтетата се пекат, обелваме и измиваме гъбите. Слагаме ги в тавичка и също ги запичаме във фурната. Предпочетохме този вариант на приготвяне, защото при пържене се свиват прекалено много. Така, пък, те се подготвят, заедно с кюфтетата. Долу-горе по едно и също време стават готови.

За соса: Слагаме тиган или тенджера на котлона, а в него/нея – олио и брашно. Бъркаме, за да се стане каша. Внимавайте да не се получат бучки! Докато ние правихме соса, котлонът се взриви… Заедно с бушона… 2 пъти. 😀 И заради това не успяхме да разбъркаме соса качествено. Е, след като Сиска се сети да ползваме услугите на МИКСЕРА, нещата се нормализираха. 😀 Бавно и постепенно добавяме вода, докато стане по-рядка от очакваната каша. Овкусяваме със сока от един лимон, освен това – сол и черен пипер. Силно препоръчвам да сложите и скилидка чесън или такъв на прах. Ние не сложихме, тъй като някои от хапващите не обичат тази съставка.

Когато и трите части от ястието са готови, просто ги смесваме.

20151127_211358

Оставяме няколко минути настрана, за да се постегне сосът и да се миксират вкусовете на всички компоненти. Ароматът и вкусът са жестоки. А външният вид – следният:

20151128_104631

Е, какво ще кажете? Изглежда готино, нали? 😀 Гарантираме ви, че наистина е много евтино, бързо, вкусно и засисащо. За няма и 8 лв. ще изхраните достатъчно много хора. Те, пък, ще останат очаровани!

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

Доскоро готвене,

Малкият черпак в голямата кухня – МИРО 🙂

2 thoughts on “3в1: СОС’о’КЮФТ’о’ГЪБ

Вашият коментар

Share This