ВЕТРИЛО ОТ ТИКВИЧКИ

Здравейте, прекрасни хора!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня! 😀

Тъкмо се връщам с вас и бързам да ви споделя какво вечерях вчера и, съответно, обядвах днес в офиса. Разбира се, има скромна предистория:

Вчера сутринта изпитах онзи откровен душевен… КЕФ, провокиран от това, че мама ми се обади да ми сподели каква велика рецепта за бързо ястие е научила от шефката си. Наистина, тази блага храница се приготвя адски бързо и е много вкусна! И топла, и студена! За целите на настоящата публикация, ще кръстя новата гозба:

ВЕТРИЛО ОТ ТИКВИЧКИ

Да! Тиквички! Обожавам, когато дойде сезонът на тиквите и нонстоп се тъпча с този зеленчук.

За това бързо ястийце са ни необходими следните продукти:

 

3 броя ТИКВИЧКИ

1 средно голям ДОМАТ

60 г. СИРЕНЕ

30 г. КАШКАВАЛ/ТОПЕНО СИРЕНЕ/ЧЕДЪР

СОЛ

ЧЕРЕН ПИПЕР

Малко ОЛИО

…фурна, тава и хартия за печене 😀

 

Какво правим:

Разрязваме тиквичките така, че да се получат дълги ленти, като запазваме дръжката. Т.е.: оставяме сантиметър-два без прорез и режем оттам, по цялото протежение до върха на зеленчука (на колажа по-долу се вижда добре). След това, в прорезите поставяме тънко парченце домат и още по-тънко парченце сирене. Може да се добави колбас, лук… и какво ли не още.

Редим вече гарнираните ветрила в тава (върху хартия за печене, на добре), поръсваме с малко олио, овкусяваме със сол и черен пипер.  Аз сложих и чубрица, което не се понрави на мама. Тя предложи да заместим чубрицата с магданоз. Добра идея!

След това, мятаме във фурната при максимална мощност, докато се поизпекат тиквичките. Когато са почти готови, слагаме върху тях (или в прорезите) кашкавал, топено сирене или чедък (аз сложих топено сирене). Връщаме във фурната за още 5-10 минути и сме готови!

description

Изглеждат много ефектно и са много вкусни. Уви, моите снимки не се получиха така апетитно:

20160828_204047

Ако имате достатъчно време и нерви, бихте могли да „гарнирате“ тази вечеря с десерт – ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД с бисквитки “ОРЕО”, например 😉

Ако тази идея ви е допаднала, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

Вашият коментар

Share This