ПЪСТРОЦВЕТНИ МЪФИНИ

Здравейте, приятели!

Аз съм Сиска – Големият черпак в голямата, но все по-тясна, кухня! 😀

През последните 1-2 дни с Малкия черпак (Миро)  упорито ви „захлебваме“, като предлагаме на вашето внимание рецепти, включващи брашно. Какво да се направи – идва зима! Трябват телесни запаси, за да не измръзнем в студените нощи! 😀

Нямам претенции да съм по-голяма от наложените готварски тенденции, заради това и аз продължавам с една кулинарна хрумка, с която ще се опитам да провокирам не само апетита ви, а и въображението. Последното ще се провокира, ако направите рецептата, с която предстои да ви запозная.

Съвсем накратко искам да ви кажа, че това е едно от любимите ми кулинарни достижения, защото никак не е трудно за изпълнение, но пък, за тази сметка, гарантирам, че ефектът си заслужава!

Днешното ми сладко предложение за вас е:

ПЪСТРОЦВЕТНИ МЪФИНИ

Необходимите продукти за тези цветни и закачливи десертчета са:

  • 300 г. брашно;
  • 1 с.л. бакпулвер;
  • 85 гр. кафява захар;
  • 150 мл. прясно мляко;
  • 1 яйце;
  • 100 мл. олио;
  • 2 банана;
  • 85 г. лешници;
  • 100 г. шоколад (обикновено използвам млечен, а за глазурата – преобладава тъмният шоколад);

Преди да опиша подробно как съм постигнала ефекта от снимките към публикацията, искам да подчертая, че описаните по-горе продукти са предвидена за една доза. От нея се получават 8-12 мъфина. Броят им зависи от големината на формите и колко се пълнят те. Освен това, в тези мъфини, които правих (на  снимките), не съм слагала банан, понеже ароматът след изпичане е по-специфичен и прецених, че може да не е приятен за всички. Ако не слагаме банан, е добре да се добавят още 3-4 с.л. брашно в сместа.

Начинът на приготвяне не е кой-знае колко сложен. Дори напротив! Добре е да се има предвид, че поотделно ще приготвяме сместа за мъфините и тази за украсата им, т.е. – глазурата.

Първо ще се позанимаем с глазурата. За нея има варианти на действие. Може да се направи или само с шоколад, например. Това се получава, като разтопим шоколада на водна баня, или на котлон, заедно с 1-2 с.л. чисто краве масло. Друг вариант е един шоколад да се разтопи на котлон, заедно с 50-60 г. заквасена сметана. Сега се сещам, че може и само сметана, шприцована над мъфините. Каквото имаш под ръка – ТОВА ЩЕ ЯДАТ ОСТАНАЛИТЕ! 😀

За сместа на мъфините:

В купа смесваме предварително пресятите сухи съставки: брашното и бакпулвера. В друга купа слагаме яйцето и захарта, като ги разбиваме с миксер, докато захарта почти напълно се разтвори. Добавяме млякото, което е добре да е леко затоплено, за да доразтопи захарта, но НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ГОРЕЩО, за да не се допусне риск да се пресече яйцето. Накрая добавяме олиото и намачканите банани (ако се слагат). Разбиваме още малко с миксера, докато стане хомогенна смес (ако няма банан, това не е нужно). Споко-о-о-о-о! Почти привършихме! Сега прибавяме лешниците, предварително начукани на дребно и нарязания шоколад. Разбъкваме с новите попълнения. Накрая, към сухите съставки, се прибавяме мокрите и бъркаме внимателно с тел или дървена шпатула, докато брашното се поеме напълно.

Мъфинчетата се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна. Време за печене – около 20-30 минути.

Оттам нататък е ясно. Глазури, сметани, шоколади, сладкарски топченца, лентички – каквото ви душа поиска!

От мен рецептата, от вас – въображението! 😀

Отгоре върху моите мъфинчета има сметана, част от нея е оцветена по особено кулинарен път. Не! Това не е блажна боя! И, не! Не е боя за обувки! Топченцата са захарни и супер многоцветни. Брокатът е ядлив, а шаренките са направени с трансферна хартия, която, ако се използва, трябва шоколадът да е без масло – т.е. чист.

Доста пъстроцветни, а :Р

Е, това е начинът, по който правя любимите си мъфини! А ти правиш ли мъфини? Ако „ДА“, чакам коментари за моята рецепта, как ги правиш ти и снимки, ако ти се занимава! 😀

Bon Appetite! 😛

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

Вашият коментар

Share This