От ВАС за ВАС: ПЪРЛЕНКИ

Здравейте, кулинари!

Аз съм Миро – малкият черпак в голямата кухня!

След като нашият блог вече се сдоби и с фейсбук страница – www.facebook.com/forkandspoonfood и някои наши приятели ни предложиха свои любими рецепти, с „Големия черпак“ (Светлана), решихме, освен наши рецепти, да ви представяме и приятелски такива.

В тази рубрика ще откривате кулинарните предложения на вас – нашите онлайн и онлайв приятели – това, което обичате да готвите, да похапвате и, изобщо, каквото ви душа поиска! Вие поръчвате музиката, вие казвате съставките, вие бъркате питката! 😀

И, като казах „питката“, да се върна на въпроса, че нещо се отплеснах.

Първата кулинарна идейка в нашата приятелска секция идва директно от кухнята на Таня Тонева. Тя ни сподели своята любима рецепта за-а-а-а-а-а:

От ВАС за ВАС: ПЪРЛЕНКИ

 

Необходимите продукти за тях са:

  • 800 г. брашно
  • 400 мл. вода
  • 20 г. мая (или 1 пакетче суха мая)
  • 1 каф. л. сол
  • 5 с. л. олио
  • масло
  • мащерка
  • сминдух
  • самардала

Продуктите са малко и лесно достъпни, което прави тази рецепта подходяща за бърза закуска във всеки дом 🙂

Начинът на приготвяне е бърз и слабо изморяващ:

В подготвената топла вода размиваме маята. Както вече отбелязах и по-горе, може да ползвате както кубче мая, така и суха (в пакетче). Предвиденото брашно е необходимо да бъде обработено със сито. След това добавяме част от него към размитата мая, заедно със солта и олиото. Тук идва моментът с ръцете! С така смесените продукти, оформяме меко тесто и месим смело, докато спре да лепне по ценните ви пръстчета.
МАЛКО ТЕОРИЯ: Необходимото количество брашно не е точно определено, тъй като то варира, според това колко влага има в брашното, което ползвате. Ако то е по-влажно, ще ви е необходимо по-голямо количество брашно, за да замесите перфектното тесто. Ако то е по-сухо, съответно, по-малко. 🙂
В крайна сметка, след като тестото е вече готово, го разделяме на части и оформяме питки. Пекат се на котлон (в тиган, например) или на скара (плот). След като се изпекат откъм едната страна и обърнем, намазваме с малко масло. След като пърленките се изпекат и откъм другата страна – също омазняваме.
Когато са готови, поръсваме с любимите си подправки. Таня Тонева ни е предложила своите – мащерка, сминдух и самардала. Аз съм склонен да направя още един вид – с шарена сол.

Крайният ефект, който е постигнала Таня, е достолепно заснет в този кадър:

Фото: Таня Тонева

Както винаги, това е страхотна рецепта, която отнема наистина малко време, но перфектният вкус в устната кухина остава дълго след храненето!

Ако ти е харесала рецептата, която Таня Тонева сподели с нас, не се колебай да коментираш или да споделиш в своя профил в социалните мрежи. Ако имаш други идеи как да се приготвят най-вкусните пърленки на света, не се колебай да ни ги кажеш 🙂 Ние сме широко отворени към теб и твоите кулинарни виждания!

Поздрави и доскоро готвене,

Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

Вашият коментар

Share This