СНЕЖНИ ТОПКИ (от картофки)

Здравейте, почитатели на красивата храна!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня! 🙂

Сега ще ви занимая с нещо наистина добро – лесно, сравнително бързо, ефектно и много вкусно! Тази идея е инспирирана от поста на Петя Аргирова (във FB групата „В моята кухня“), която казва, че е черпила вдъхновение от блога „Ухае на…“.

Преди няколко дни любимата ми братовчедка, по-известна като Големия черпак, беше вкъщи и сътворихме именно превъзходните

СНЕЖНИ ТОПКИ (от картофки)

Директно се насочвам към самата рецепта, защото, уверявам ви, след като се запознаете с нея, трябва веднага да я приготвите! В тази връзка, колкото по-бързо свърша, толкова по-доволни ще останете! 😀

Това, което ни трябва за приготвянето на нашите снежки топки, се изразява в следния списък с необходими продукти, любезно изчислен с приблизителни левови равностойности за тях:

ПРОДУКТПРИБЛИЗИТЕЛНА СТОЙНОСТ
2-3 големи КАРТОФА (400-500 г.)0.55 лв.
1 кутийка МАЙОНЕЗА1.20 лв.
1 кофичка КИСЕЛО МЛЯКО (400 г.)0.89 лв.
100 г. ШПЕКОВ САЛАМ (или друго)0.55 лв.
3 с.л. ГРАХ от консерва0.16 лв.
3-4 бр. КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ0.12 лв.
СОЛ0.01 лв.
ЧЕРЕН ПИПЕР0.01 лв.
ЧЕРВЕН ПИПЕР0.01 лв.
2 с.л. МАСЛО/МАРГАРИН0.15 лв.
Общо:3.65 лв.

Начинът на приготвяне отнема известно време, но пък е по-елементарен дори от моите кулинарни способности 😀

Преди всичко, обелваме картофите и ги варим с малко сол. Когато са вече добре сварени, ги намачкваме, заедно с маслото. Прибавяме граха и нарязаните на дребно краставички и колбас и разбъркваме, докато се разнесат и смесят всички продукти.

В отделен съд, миксираме киселото мляко и майонезата. Добавяме малко сол. Аз бих сложил и копър. На дъното на чиния отливаме част от тази течност и разнасяме обилно, докато се покрие цялото.

От готовата картофена смес оформяме малки картофени топчета – като кюфтенца, и ги полагаме в чинията. Когато сме готови с тази процедури, бавно и обилно заливаме всички топченца с млечния сос.

snejni-topki-ot-kartofki

За красота и вкус поръсваме с черен и червен пипер.

20151218_223807

Ох… това е страхотно! А просто не мога да ви опиша колко е вкусно! Всъщност, давам ви точно 3 часа, за да опитате и вие! Чакам коментарите ви под настоящата публикация!

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро! 🙂

2 thoughts on “СНЕЖНИ ТОПКИ (от картофки)

Вашият коментар

Share This