ДОМАШНА ХАЛВА

Здравейте, безгрешници!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня! 😀

Няма нищо по-важно за един народ от езика и традициите, които той притежава. Днес (13 март), е Сиропустна неделя, иначе казано – СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ. По правило, днес е денят, в който Църквата призовава всички към взаимно опрощение. Даването на прошка в днешния ден е също толкова традиционно, колкото и яденето на халва. През последните десетилетия халвата се продава във всеки магазин, редом с хляба. Аз, обаче, реших да обърна гръб на масовото производство. Именно затова, сътворих:

ДОМАШНА ХАЛВА

Противно на моите очаквания, това прекрасно и изключително вкусно нещо се прави адски лесно. Също като любимата ми „ДОМАШНА МАЙОНЕЗА“.

След като разцъках доста рецепти в интернет (и не само), най-накрая си харесах най-лесната и, видимо, най-успешната. Е! Получи ми се!

Така-а-а-а-а. Това, което ползвах, е следното:

  • ½ ч.ч. ВОДА;
  • 450 г. ТАХАН;
  • 2 ч.ч. ЗАХАР;
  • 100 г. СТАФИДИ.

 

Това беше списъкът с необходими продукти. Начинът на приготвяне е много елементарен и изглежда по този начин:

В не особено голяма тенджера слагаме водата, заедно със захарта. Включваме котлона на слаба степен (аз работих с 4-та от 6 степени). Захарта следва да се разтопи и да се получи гладък захарен сироп. За целта, от време на време разбъркваме.

Когато захарният сироп е готов, прибавяме подготвения тахан и разбъркваме добре. Добавяме и голяма част от стафидите и разбъркваме.

За да придадем форма на халвата, облепваме със стреч фолио дъното и стените на подходяща форма (аз ползвах кутия за съхранение на храна). На дъното слагаме останалите стафидите и изсипваме подготвената захар-таханова смес.

kolaj-halva

След като сме оставили нашата халва да се отпусне и стегне (нужни са няколко часа в хладилник или фризер), крайният ефект е зашеметяващ!

halva-

Разбира се, вие бихте могли да прибавите орехи, лешници или шам фъстък. Бихте могли да ползвате и значително по-различни пропорции. Това, обаче, което трябва да направите, е да пробвате тази рецепта. Ако обичате халва, ще останете много доволни! След текста ви давам и снимка с рецептата, изкарана директно от личния ми готварски тефтер… Тетрадка, бих казал 😀

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂

halva-receipt

Вашият коментар

Share This