Хляб с квас

Здравейте, приятели!

В някои семейства хлябът присъства всяка вечер на трапезата. При нас това не е така (нали сме вечните диети 😀 ), затова в редките случаи, когато си похапваме хлебец, предпочитаме да е домашно приготвен. Категорично отказвам да си купя хлебопекарна, защото тотално ще приключа с детите и мечтите за красиво тяло. 😀 Но пък от време на време си угаждам и позабърквам някое-друго тестено изкушение. Такова ще ви предложа в настоящата публикация, а именно

Вкусен и ароматен хляб с квас с хрупкава коричка

Необходими продукти:

за кваса:

  • 1 ч.ч. бяло брашно;
  • 1/2 ч.ч. филтрирана или минерална вода;
  • 1/6 ч.л. суха мая;
  • 2 с.л. топла вода.

за тестото:

  • 2 ч.ч. бяло брашно;
  • 1/2 ч.л. суха мая;
  • 2 с.л. топло прясно мляко;
  • 1 1/2 ч.л. сол;
  • 15 с.л. вода;
  • 1 с.л. зехтин;

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на хляба 24 часа преди консумацията му. Аз забърках кваса вечерта и на следващата вечер с вечерята имахме ароматно хлебче. 

Смесете маята с топлата вода в купа. Оставете на страна за 5-1о минути, докато шупне. Прибавете при получената смес филтрираната вода и пресятото брашно. Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна. Покрийте със свежо/стреч фолио и оставете на стайна температура.

На другата вечер смесете топлото мляко със сухата мая в голяма купа. Оставете за няколко миинути, докато шупне. Прибавете кваса, зехтина, солта и водата и разбъркайте. Започнете да прибавяте брашното при непрекъснато бъркане. Когато стане трудно за разбъркване, доизмесете наръка. 

Преместете готовото тесто в намазнена купа. Покрийте я със свежо/стреч фолио и оставете на стайна температура за около 2 часа. 

След първото втасване изкарайте тестото върху добре набрашнена повърхност. Без да измесвате, съберете тестото, разделете го на две части и оформете правоъгълни хлебчета. Поставете ги в тава върху хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете да втасат за още 2 часа. 

Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 25 минути или докато при проверка с клечка, тя излезе суха.

Признавам, моите станаха малко безформени, защото не ги разтеглих достатъчно и при втасването и печенето се събраха.

Преди да нарежете хлябовете, те трябва да се охладят напълно, за да не се смачкат при рязането.

Може да си ги хапвате и само с шарена солчица. 🙂 Да ви е сладичко! 

А ако се чудите с какво да комбинирате това ароматно хлебче, веднага можем да ви спестим чуденето. Препоръчваме ви да погледнете рецептата за уникално вкусната ни яхния с телешко или пък тази за пиле-фрикасе.

Едно уточнение по повод рецептата. За съжаление, направих снимките при приготвянето на тези хлябове за първи път. Тогава квасът ми беше по-твърд и от тесто, и затова дупките на хляба са малко. При следващия опит квасът беше с нормална гъстота и дупките бяха значително повече и по-големи. Затова, ако брашното ви е с по-ниска влажност и водата, предвидена за кваса ви е малко, увеличете я с 3-4 с.л.

А ако бързите рецепти са вашата страст, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни сайт – http://e-vkusno.com/

Доскоро готвене!

Големият черпак в голямата кухня – Сиска 🙂

One thought on “Хляб с квас

Вашият коментар

Share This