БЪРЗИ ДОБРУДЖАНСКИ ПИТКИ (Добруджанки)

 Здравейте, почитатели на лесното готвене!

Аз съм Миро – малкият черпак в голямата кухня. 🙂

Откровено казано, в днешния почивен ден ме мързи толкова много, че едва станах от леглото, за да пия вода. Това, обаче, не попречи на глада ми да се активизира, поради което огладнях неистово.

За съжаление, всичко това, което приготвих през последните дни (и което съм споделил вече с вас), отдавна приключи, а да излизам навън е просто немислимо! 😀 Мързи ме! 😀

Така, де, в крайна сметка се размърдах, защото в 16.00 ч. гладът ми е прекалено силен и няма време за губене. Трябва да се задоволи!

Докато говорихме с МАМА по телефона, се зароди една превъзходна идея, която доста добре се вмества в условията ми – бързо, лесно, вкусно… и за която не е проблем, че провизиите ми вече почти приключиха 😀

Това, което ще приготвя, е:

БЪРЗИ ДОБРУДЖАНСКИ ПИТКИ (Добруджанки)

Необходимите продукти за добруджанките, които обожавам, защото мама ги прави превъзходно, са:

 

  • 1 яйце
  • 3 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 150-200 г. натрошено сирене
  • малко масло/маргарин
  • галета

Необходимите продукти са меко казано МАЛКО

Всъщност, това не е точно рецептата на мама, но смятам, че се получи добре.

Приготвянето отнема по-малко време, отколкото изкарването на продуктите от хладилника.

В киселото мляко слагаме содата и оставяме да шупне. Пресяваме брашното. След като то е вече добре пресято, слагаме счупено яйце по средата и го разбиваме. След това, изсипваме киселото мляко при брашното и яйцето, заедно със сиренето и щипка сол. Остана само едно – да  замесим мно-о-о-ого меко тесто! И вкусно, плюс това (обичам сурово тесто!).

След като тестото е вече готово, с добре намокрени или омазнени ръце, оформяме топчета, които поставяме в предварително намазнена тава. В средата на всяко топче правим малко гнезденце, в която поставяме много малко масло или маргарин.

Аз реших да поръся топчетата с галета. Някои домакини слагат кашкавал, чубрица и какво ли не още.

Няма ограничение.

Време е за печене!
Време е за печене!

Това е всичко! Остана да изпечем всичко това в предварително загрята до 180 градуса фурна. Времето за печене е 15-25 мин. А ефектът – УБИЙСТВЕН!

Убедете се сами:

Не мога да остана безучастен!
Не мога да остана безучастен!

Мързелът не мори! Той мъчи! В този случай, обаче, ми направи добра услуга, защото иначе никога нямаше да си направя любимите от детството ми добруджанки. Благодаря ти, Добруджа, благодаря ти, МАМО! 😀

Ако тази рецепта ти е харесала, можеш да ми оставиш коментар. Ако не ти е харесала – също. Ако имаш идея, с която твоите добруджанки са по-добри от моите – напиши ми я. Ако желаеш, можеш да споделиш труда ми и в профила си в социалните мрежи.

Доскоро готвене!

Малкият черпак в голямата кухня – Миро 🙂

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

9 thoughts on “БЪРЗИ ДОБРУДЖАНСКИ ПИТКИ (Добруджанки)

  1. Pingback: Fork and Spoon

Вашият коментар

Share This