Как да приготвим суши

Здравейте, приятели!

В тази публикацийка подробно ще ви обясня как можете сами, в домашни условия и без всички нужни способи, да си направите чудесно суши. То спокойно може да се конкурира с тези, които си поръчваме по ресторантите.

Как да приготвим суши 🙂

Това беше първият ми опит, който беше доста сполучлив. От тук последваха още няколко, променяйки дребни детайли, които обаче коренно променят вкуса, а от части – и визията 🙂

Нужни продукти:

  • 5 листа нори;
  • 300 г. ориз за суши;
  • оцет за суши;
  • сирене „Филаделфия“;
  • половин краставица;
  • 1 морков;
  • 2 рулца от раци;
  • 100 г. пушена сьомга;
  • сусам и хайвер (по желание).
  • соев сос и уасаби (по желание).

Начин на приготвяне:

Нека започнем от там, че можете да използвате всякакви видове риба, като аз например съм приготвяла с пъстърва, змиорка, паламуд, херинга и др. Изборът е воден от Вашите вкусови предпочитания, разбира се! 🙂 Друго, което търпи сериозни промени е украсата. Тя може да бъде сусам, мак, авокадо, каквото пожелаете и с каквото разполагате. Веднъж експериментирах, като запържих корнфлейкс и го натроших върху рулото. Друг експеримент бе приготвянето на хрупкава темпура – всичко е въпрос на въображение! 🙂

Първо измиваме ориза под течаща студена вода, докато изтичащата вода придобие бистър цвят и го оставяме да се отцеди. След това загряваме на котлона 450мл. вода, до завиране. Прибавяме вече отцедения ориз и варим на възможно най-силната степен на котлоните в продължение на 2 минути.

После се намаля котлонът до втората степен (на слаб огън). Варенето продължава още 10 минути под капак и в никакъв случай не се отваря. Маха се от котлона и се оставя още 10 минути под капак, под който има поставена кърпа, която обира влагата.

След това на котлона загряваме 2-3 с.л. оцет за суши (има доста силна миризма, затова ако ви понася може и да увеличите до 4 с.л.) + 1ч.л. сол + 1 ч.л захар и бъркаме, докато се разтопят и тази течност се изсипва при вече прехвърленият в купа ориз. Разбърква се внимателно с дървена шпатула и после му се вее, за да се охлади и да запази блясъка си. В никакъв случай не се слага в хладилник. Ако ще се използва по-късно, се покрива с влажна кърпа, за да не изсъхва.

След като приготвим ориза, започва творческата част.

Ако нямате розетка, за навиване може да използвате парче алуминиево фолио. Върху него поставяте лист нори с лъскавата част навън (към фолиото) и започвате да нанасяте ориза (най-лесно става с ръце), като преди това си топите ръцете в купичка от 150мл. вода и 4-5 с.л. оризов оцет, което е необходимо, за да предотвратим залепването на ориза по ръцете, тъй като е ужасно лепкав. Разстиламе ориза с дебелина до 1см., като оставяме 2см. в горния край без ориз, за да може да залепне листът нори след навиването на рулцето. В началото поставяме резен краставица, сирене „Филаделфия“ и сьомга и навиваме стегнато. Повтаряме това с всички листа нори, като гарнираме вътрешността по желание. Получаваме хосо маки суши – http://www.naskosushi.com/sushi/types.php.

Това е снимка, която взех от интернет, понеже няма как сама да се снимам как навивам рулата 😀 Просто исках да ви улесня и всичко да е на едно място, а не да търсите из чичо Гугъл, омазани до уши. 🙂 😀

Можем да си направим и маки суши, което се получава също лесно. След като нанесем ориза върху листа нори ги обръщаме с помощта на още едно парче фолио, което леко намазваме с течността, в която топим ръцете си. Отново използваме продукти по желание и навиваме стегнато руло, което отгоре украсяваме със сусам, мак и каквото пожелаем.

След навиването на рулата предстои нарязването. Реже се с голям и остър нож, който преди разрязването на всяко парче се топи в течността, която приготвихме за ръцете. Имайте предвид, че хосо маки се реже на по-дебело, като мини рулцата се изправят (като пънчета), а маки суши се реже по-тънко и си остава така.

Всички мини рулца се редят в чиния, в която прибавяме и малка купичка със соев сос по желание, както и уасаби.ДОБЪР АПЕТИТ!!!

Ако нашите кулинарни идеи ви харесват, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни блог – http://e-vkusno.com/

One thought on “Как да приготвим суши

Вашият коментар

Share This