Глазирани моркови със сусам

Здравейте, кулинари!

Когато реша, че основното не е достатъчно и трябва да измисля гарнитура, започвам да си блъскам главата и понеже не знам дали вкъщи ще оценят експеримента, все се въртя около 10-тина идеи. Този път, поради наличието на големи количества моркови (правих туршия с камби 😀 ), реших че трябва да измисля нещо с тях. Няма да крия, че не са ми любимият зеленчук, затова и не присъстват често в чиниите, които сервирам. Но… тук има едно НО… вече имам любима рецепта с моркови и тя е за:

глазирани моркови със сусам

Необходими продукти:

  • 500 г. моркови;
  • 1-2 с.л. масло;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1/2 ч.л. черен млян пипер;
  • 2 с.л. течен мед;
  • 200 мл. вода;
  • 2 с.л. белен сусам.

Начин на приготвяне:

Измивате и почиствате морковите. Подберете по-дебелички и ги нарежете на парченца около 6-7 см. Аз реших да заобля краищата, за да изглеждат по-атрактивно. 😀

В тенджерка разтопете маслото на силен котлон. Овкусете го със солта и черния пипер. Прибавете морковите, залейте ги с меда и объркайте добре. Оставете ги 1-2 минутки. Прибавете водата, намалете котлона и задушете под капак за около 30 минути. За това време водата ще изври, а морковите ще омекнат.

На горещ сух тиган запечете сусама. Отстранете капака от морковите и дръжте на котлона до пълно извиране на водата. След като това се случи, махнете ги от огъня, поръсете със сусама и объркайте.

Сервирайте като гарнитура или пък като нещо за хрупане пред телевизора. 😉

Ако бързите рецепти са вашата страст, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Освен това, можете да разгледате и останалите предложения в уютния ни сайт – http://e-vkusno.com/

Доскоро готвене!

Големият черпак в голямата кухня – Сиска 🙂

 

3 thoughts on “Глазирани моркови със сусам

Вашият коментар

Share This